Miracolul din ceaiul verde


Cercetatorii Japonezi afirma ca mai multe cesti de ceai verde consumate zilnic micsoreaza incidenta deperesiilor la persoanele mai in varsta. Studiul s-a efectuat pe un numar de 1058 japonezi in varsta de 70 de ani si peste. Acestia prezentau simptome severe de depresie. Rezultatele au relevat ca aparitia simptomelor de depresie au scazut cu 44% la participantii care au baut mai mult de patru cesti de ceai verde pe zi, fata de cei care au baut doar o ceasca sau mai putin.

Ceaiul verde este binecunoscut si in cultura chineza de mai bine de 4000 de ani. Acesta era folosit pentru a trata o multimede afectiuni incepand dela durerile de cap si terminand cu depresiile.

Cercetarile conduse de cercetatorii chinezi au aratat ca risculde cancer esofagian scade cu 60% la persoanele care cinsuma ceai verde. Oamenii de stiinta de la Univesitatea Purdue au descoperit recent ca in ceaiulverde se gaseste un amestec de substante care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Beneficiile consumului de ceai verde se regasesc si sub forma scaderii nivelului general al colesterolului alaturi de imbunatatirea raportului intre colesterolul bun si cel rau.

Ceaiul verde s-a dovedit a fi foarte util si in traterea artritei reumatoide, a suferintelor cardiovasculare si a afectiunilor sistemului imunitar.

Se poate face o paralela intre efectele consumului de ceai verde si asa numitul "paradox francez". Ani de zile cercetatorii au fost nedumiriti asupra faptului ca francezii desi consuma alimente bogate in grasimi animale prezinta o rata scazuta a afectiunilor cardiovasculare fata de americani. Rezolvarea misterului s-a dovedit a fi in vinul rosu - consumat cu generozitate de francezi - care contine o substanta numita resveratrol. Resveratroluleste un polifenol care limiteaza efectele negative ale grasimilor si fumatului.

In 1997 cercetatorii de la Universitatea din Kansas au descoperit ca ceaiul verde contine EGCG - tot un polifenol - care este de doua ori mai eficient decat resveratrolul. Aceasta explica de ce procentul bolilor cardiovasculare este asa de scazut la barbatii japonezi, desi aproximativ 75% sunt fumatori.

Vreti sa scapati de kilogramele in plus? Beti cei verde! Cel putin asa afirma cercetatorii dela universitatea din Geneva. Ceaiul verde ajuta la arderea caloriilor.

Doriti sa aveti dinti mai albi? Ati ghicit: ceaiul verde ne vine si aici in ajutor.

Chiar si in cosmetica acesta isi gaseste tot mai des aplicatii, regasindu-l in diverse creme si lotiuni care actioneaza impotriva acneei si a procesului de imbatranire al pielii.

Desigur va intrebati acum care vor fi efectele negative... Singurul inconvenient este continutul de cofeina care provoaca insomnii daca este consumat seara tarziu. 30-60 mg de cofeina se regasesc in ceaiul verde, intr-o ceasca, in timp ce in cafea sunt peste 100 mg.cofeina.


Cat de mult ceai verde ar trebui sa bem zilnic?
Desigur cei care vand ceaiul verde sau capsule din concentrat de ceai verde afirma ca ar trebui sa consumam cam 10 cani pe zi. Cercetatorii de la diverse universitati se opresc undeva la 4-5 cesti pe zi. Dar daca vom bea mai mult de 5 e bine de stiut ce nu e deloc daunator, asa ca ramane la libera dv. apreciere.



Cum se prepara corect ceaiul verde?
Aici trebuie avuta multa grija pentru ca aceiasi polifenoli care ii confera acele minunate calitati vindecatoare pot sa-i ruineze gustul.

Pentru prepararea unei cesti de ceai se va folosi un pliculet sau una/doua lingurite de ceai, in functie de varietatea de ceai folosita. Se prepara prin oparire cu apa clocotita, iar dupa 3 minute se indeparteaza pliculetul sau se strecoara dupa caz. Se mai lasa 3 minute sa se racoreasca.

Am gasit un site care ilustreaza prepararea ceaiului verde conform traditiei chinezesti:
http://www.worldconsortium.com/traditional_method.htm


Ah, era sa uit ce e mai important: daca vom consuma zilnic cel putin 5 cesti de ceai verde vom trai mai mult. In Japonia este cel mai ridicat procent de populatie care traieste peste 100 de ani, iar ceaiul verde are definitiv de a face cu aceasta situatie, afirma oamenii de stiinta japonezi.

Atentie! Desi se obtine din aceeasi planta, ceaiul negru nu are nici pe de parte efectele benefice ale ceaiului verde din cauza modului de preparare. Ceaiul negru este supus unui proces de fermentare care ii schimba culoarea, ii imbunatateste gustul, dar din pacate distruge si polifenolii atat de benefici.

Concluzia? ... cred ca e evidenta: Sa bem zilnic ceai verde ca sa traim mult si bine!

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

0 Comments: