Cum sa-ti pastrezi tineretea creierului


Majoritatea medicilor afirma ca imbatranirea creierului face parte din procesul natural, general de imbatranire a organismului. Din fericire unii specialisti in tehnici anti-aging ne dau sperante indemnandu-ne sa credem in reversibiliatea sau cel putin pastrarea functiilor memoriei si a unei minti ascutite.
Specialistii au dezvoltat exercitii menite sa prezerve performantele creierului nostru chiar la anii pensionarii. Dedicand doar cateva minute pe zi antrenamentului putem realiza urmatoarele:
- sa contracaram efectele distructive ale cortizolului
- sa ne protejam de temutul Alzheimer.

Descoperiri stiintifice uimitoare
Tot mai muneroase sunt, pe zi ce trece, descoperirile stiintifice care pun in evidenta capacitatea creierului uman de a se repara pe sine insusi. Nu conteaza cat sunteti de batran: creierul are capacitatea de a-si modifica structura, oprind declinul indus de trecerea anilor. Cand o retea neuronica moare, creierul poate crea noi conexiuni si o alta, noua retea.
Iata ce au relevat cercetarile facute pe un grup de persoane in varsta de 70 de anicomparate cu un grup in varsta de 20 de ani. Prin intermediul exersarii grupul de batrani a realizat acealeasi performante de memorie ca si grupul de tineri. Ceea ce a uimit pe cercetatori este faptul ca in timp ce tinerii au folosit in procesul de memorare lobul frontal - zona asociata in mod normal memorarii - persoanele in varsta si-au folosit in acest proces zona asociata imaginatiei. Atunci cum de unii ajung la dementa in timp ce altii isi pastreaza ascutimea mintii? Raspunsul are putin de a face cu genele sau norocul.

Creierul este asemenea unui muschi: foloseste-l sau il vei pierde!
Creierul uman este un sistem dinamic si adaptabil. Neuronii raspund provocarii factorilor de mediu si stimularii mentale. Stimuland mintea, va conservati memoria. Si ceea ce este cu mult mai uimitor: va puteti recapata claritatea mintii din anii tineretii!

Cum se explica aceasta? Oamenii de stiinta folosesc doua notiuni in descrierea capacitatii de adaptare a creierului:
- neuroplasticitatea - capacitatea creierului de a rearanja vechile conexiuni si a crea altele noi. Fexibilitatea neuronilor este cea care ne permite sa invatam lucruri noi (de ex. mersul pe bicicleta),sa timen minte, sa ne adaptam la situatii nefamiliare.
- neurogeneza - capacitatea creierului de a se regenera, de a genera noi neuroni. In hipocampus (locatia centrala a memorarii la adulti) se afla o zona capabila sa genereze noi neuroni.

Conform rezultatelor cercetarilor cei care urmeaza un program de antrenament mental prezinta chiar o revenire la capacitatile posedate inainte de survenirea declinului creierului prin imbatranire. In plus aceste performante sau mentinut dea lungul anilor prin exercitiu.
De asemenea cu cat creierul este mai mult folosit cu atat scade mai mult riscul bolii Alzheimer. Dr.Stern de la Univ. Columbia a descoperit ca persoanele cu mai putin de opt clase sunt expuse unui risc dublu de a face Alzheimer, fata de cele cu o educatie de baza completa. Iar daca acestia lucrau si untr-un mediu care nu implica stimularea folosirii creierului, riscul se ridica la trei ori mai mult. Cu cat se stabilesc mai multe conexiuni sau sinapse, cu atat creierul va fi mai rezistent la aceasta afectiune.

Cum sa ne pastram mintea in forma
Deci cum putem sa dezvoltam mai multe conexiuni si cum putem sa ne regeneram creierul? Avem la indemana doua intrumente: exercitiul fizic si exercitiul mental.
Practicand in mod regulat exercitiul fizic, facan miscare, vom imbunatati fluxul sanguin la nivelul creierului, sprijinind in acest fel regenerarea neuronilor.
Aplicand un program de antrenament mental vom crea noi conexiuni neuronale si intari pe cele existente.

Recomandarile specialistilor:
- faceti activitati care va intretin interesul viu: cuvinte incrucisate, puzzles, jucati carti, Scrable, sah sau orice altceva va face placere.
- faceti activitati in colectiv: jocuri, lecturi, conversatie antrenanta. Persoanele care se implica in activitatea sociala imbaranesc mai greu, isi pierd mai greu memoria. O influenta pozitiva o are viata de familie: contactul cu partenerul, copiii, rudele si chiar vecinii, activitatile voluntare. In acest sens rezultatele cercetarilor au aratat ca viata sociala are rezultate pozitive in ceea ce priveste pastrarea tineretii creierului indiferent de varsta, sex sau rasa. Bunicii au imense beneficii invatandu-si nepotii sa joace carti sau oricare alt joc si participand activ in joc alaturi de acestia.
- profitati de tehnologia moderna. O puteti avea la dv. in orice situatie: timp ce asteptati la o coada sau la autobuz. Un aparat cum este Nintendo DS incape lejer intr-un buzunar. Jocurile si exercitiile inspirate din cercetarile Dr. Kawashima, cunoscutul cercetator japonez in neurologie, acopera domeniul matematicii, muzicii, jocurilor vizuale si sunt distractive si antrenante. Cand il folositi pentru prima data veti fi supusi unui test care va stabili varsta creierului si de acolo mai departe va puteti urmari progresele pe masura ce va jucati si antrenati.
- fortati-va creierul sa gandeasca privind acele desene infatisand iluzii optice. cautand in Internet puteti gasi nenumarate exemple.
Cum folosim exercitiile fizice in beneficiul creierului nostru
Stimularea creierului prin exercitii de genul celor descrise mai sus este doar jumatate de drum in restabilirea si mentinerea unui creier tanar. alaturi de acestea aveti nevoie de activitate fizica regulata. Puteti chiar combina pe cele doua ascultand inregistrari intr-o noua limba pe care o invatati, in timp ce va plimbati.
- alegati, umblati, inotati, mergeti cu bicicleta, etc, cu scopul de a face inima sa bata si sa pompeze mai mult sange. O inima sanatoasa intretine un creier sanatos.
- se recomanda exercitiile simple, scurte dar executate regulat ce cel putin trei ori pe saptamana.
- unele cercetari au aratat ca ridicarea greutatilor sau alte forme de antrenament de forta cum ar fi flotarile stimuleaza producerea hormonilor care protejeaza creierul.


Rolul relaxarii in mentinerea creierului in forma
In mentinerea performantelor creierului relaxarea este tot atat de vitala ca si practicarea exercitiilor mai sus amintite. Daca insa presiunea asupra creierului si organismului este prea mare vom obtine exact rezultatul opus, provocand distrugerea celulelor nervoase.
Este bine cunoscut faptul ca stresul este factorul major in deteriorarea capacitatilor mentale in procesul imbatranirii. Care este explicatia? Atunci cand va simtiti strasat corpul dv. produce hormonul numit cortizol. In cantitati moderate acesta nu este daunator. Dar in cazul unei producerimasive, acesta devine toxic pentru celulele neuronale.
O stare de stres sustinuta si de lunga durata ruineaza integritatea bio-chimica a creierului, provocand neclaritate, confuzie, uitare - fenomene care insotesc imbatranirea.
Pe masura ce imbatranim cortizolul va afecta tot mai mult sanatatea creierului. Aproape toti hormonii vor scadea cu imbatranirea. sunt putine exceptii si cortizolul este unul dintre ele. De fapt acesta creste odata cu imbatranirea.

In vederea pastrarii unei activitati normale a creierului se recomanda scaderea nivelului cortizolului. Scaderea cortizolului se obtine prin reducerea stresului, iar stresul poate fi redus prin practicarea relaxarii. Iata cateva cai prin care ne putem relaxa:
- masaj frecvent
- practicand lucrurile care ne fac placere
- exercitii de respiratie in vederea relaxarii
- dezamorsati grijile vorbind despre ele cu altii; nu le inchideti in inima pentru ca provoaca ravagii.
- obisnutiti-va sa va rugati, sa meditati - aceasta este o metoda verificata de reducere a nivelului cortizolului. Impartasiti-va grijile lui Dumnezeu daca nu aveti pe cineva de incredere.

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

0 Comments: