S-a descoperit secretul tineretii fara batranete?


Premiul Nobel pentru medicina a fost catsigat in acest an de trei americani: Elizabeth Blackburn, Carol Greider si Jack Szostak. Premiul presupune suma 10 milioane de coroane suedeze (1,4 milioane dolari americani), o diploma si o invitatie la ceremonia de decernare a premiilor, la Stockholm, pe 10 decembrie.

Premiul Nobel a fost atribuit acestor trei oameni de stiinta pentru munca lor de cercetare asupra telomerazei. Aceasta este o enzima, care lupta impotriva efectului de imbatranire a pielii, protejand cromozomii impotriva acestui fenomen.

Această enzimă ar putea deţine secretul tinereţii fără bătrâneţe, iar mai mult decât atât, ar putea constitui un alt punct de pornire in lupta impotriva cancerului pentru că are un rol determinant în apariţia şi înmulţirea celulelor canceroase în organism.

Telomeraza este activa doar la inceputul vietii. Dupa aceea telomerii se scurteaza ori de cate ori are loc o diviziune. Cu timpul ei ajung atat de scurti incat celula nu se mai poate divide (reproduce), rezultatul fiind ireversibil: imbatranirea si condamnarea noastra la moarte ca fiinte biologice.

Telomeraza este una dintre enzimele a carei inhibitie prezinta cel mai mare potential terapeutic in tratarea cancerului, aceasta refacand capetele telomerilor scurtati in timpul diviziunii celulelor canceroase.

Celulele canceroase folosesc această enzimă pentru a-şi susţine creşterea necontrolată. Pentru a se inmulti acestea trebuie sa reactiveze telomeraza. Cercetarile facute de premiantii Nobel au aratat ca este posibil ca sa se inhibe acest proces intr-o proportie de 80-90% in celulele canceroase. Acum se lucreaza la producerea unui medicament si a unui vaccin care sa actioneze prin inhibarea telomerazei.

Cei trei oameni de stiinta americani au descoperit mecanismul de copiere exacta a cromozomilor in timpul diviziunii celulare. Oare ne aflam in posesia tehnologiei care inhiba degradarea si moartea celulei, conducandu-ne pe taramul fermecat, in prezenta tineretii fara batranete?

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

0 Comments: